Bezrobocie

Pracownicy potrzebni w zachodniopomorskim

Stopa bezrobocia w województwie zachodniopomorskim z końcem sierpnia 2018 roku wynosiła 7,3%, a przy tym liczba bezrobotnych to niecałe 44 tysiące. W gronie bezrobotnych przeważają kobiety. Najniższe bezrobocie zarejestrowano na terenie miasta Szczecin (2,7%), miasta Świnoujście (3,7%), a także w powiecie kołobrzeskim (2,4%). Po przeciwległej stronie zestawienia znalazł się powiat łobeski, gdzie stopa bezrobocia wynosi prawie 20%, powiat białogardzki (17,5%) oraz szczecinecki (14,2%).

W gronie osób bezrobotnych dominują absolwenci zasadniczych szkół zawodowych. Większość osób, które nie mają pracy to długotrwale bezrobotni, w tym kobiety opiekujące się dziećmi lub niepełnosprawnymi członkami rodziny. Większość tego typu osób pozostaje na utrzymaniu rodziny lub pobiera zasiłki socjalne.

Najwięcej ofert pracy w zachodniopomorskim znajdziemy w budownictwie, przemyśle i usługach. Braki kadrowe są odczuwalne również w opiece medycznej i w gastronomii.
Pracodawcy z tego rejonu na szeroką skalę poszukują przede wszystkim fachowców i budowlańców. Osoby, którym zależy na pewnym zatrudnieniu, powinny pomyśleć o zdobyciu kwalifikacji na brukarza, cieślę, stolarza, dekarza czy blacharza. Nie brakuje miejsc pracy również dla elektryków, elektromonterów i operatorów sprzętu do robót ziemnych.

W sektorze medycznym miejsca pracy czekają na pielęgniarki, położne, jak i psychologów oraz psychoterapeutów. Deficyt pracowników w zachodniopomorskim występuje też w transporcie i magazynowaniu. Na wagę złota są przede wszystkim kierowcy ciężarówek. Ponadto w tym rejonie na wiele propozycji mogą liczyć kelnerzy, kucharze, piekarze, a także pracownicy sektora usług tacy jak fryzjerzy czy recepcjoniści. Pracodawcy zgłaszają braki kadrowe również wśród księgowych, krawców, spawaczy i ochroniarzy.

Bezrobociem najbardziej zagrożeni są absolwenci studiów humanistycznych takich jak politologia, filozofia czy historia. Do zawodów nadwyżkowych zaliczono również pedagogów, pracowników biurowych i administracyjnych, socjologów, pracowników biur podróży oraz specjalistów technologii żywienia.